30 Eylül 2007 Pazar

yeme-içme

restoranlar

Gondol Pizzeria Bistro Restoran
(256) 612 9594 / 612 9598
Atatuk Bulvari No: 56/1 Kusadası

Capello Restoran
(256) 618 2962
Akyar Mevkii Kusadası

Konyali Restoran
(256) 618 0175
Ataurk Bulvari Kusadası

barlar
Yaba Bar
(256) 612 43 48

Kaleici Sakarya Sokak No: 17 Kusadası

Ecstasy Bar
Kaleici Kusadası

Kusadası Bar Street
Barlar Sokağı Kusadası

kuşadası konaklama

Apart Oteller

ROYAL CLUB APART
Adres
Yavansu Söke yolu 2.km.
Telefon
614 12 73-614 17 81

PRELUDE II OTEL APART
Adres
Turgut Özal Bulvarı
Telefon
618 08 55 (4)

RİNA APART ÖZEL
Adres
Atatürk Bulvarı No:88
Telefon
618 19 00

SAMSARA APART
Adres
Cumhuriyet Mh. M.Ülgen Sk. No:12
Telefon
612 22 22


oteller
5yıldızlı oteller

ADAKULE VİSTA *****
Adres
Bayraklıdede Mevkii
Telefon
618 11 43 (10)

FANTASIA OTEL *****
Adres
Söke Yolu 5.Km.
Telefon
622 06 00(10)

KORUMAR OTEL *****
Adres
Akyar Mevkii
Telefon
618 15 30 (10)


4 yıldızlı oteller

GRAND EPHESIA ****
Adres
Yavansu Ilıca Mevii
Telefon
633 32 88 (7)

GRAND ÖZÇELİK ****
Adres
Yavansu Söke yolu
Telefon
622 18 18 (3)

İMBAT OTEL ****
Adres
Kadınlar Denizi
Telefon
614 20 00 (4)


3yıldız ve altı oteller

TUSAN OTEL ***
Adres
31'ler mevkii
Telefon
618 15 15 (10)

TÜRKİN OTEL ***
Adres
Bayraklıdede Mevkii
Telefon
618 06 00 (2)

ANRA CLUB OTEL **
Adres
Candan Tarhan Bul. No:80
Telefon
612 05 99

CLUB FESTİVAL AKDENİZ **
Adres
Karaova Mah.
Telefon
633 13 20 (7)

PERLE OTEL *
Adres
Cumhuriyet Mh. Turizm Sk.
Telefon
614 93 93

ABEM OTEL
Adres
Candan Tarhan Bulvarı
Telefon
614 24 36
Faks

ACAR OTEL
Adres
Cumhuriyet Mh. Turizm Sk.
Telefon
614 65 88



pansiyonlar

Ada Guest House Pansiyon (A)
Adres
Yılancı burnu Mevkii
Telefon
612 46 17

Arif Pansiyon (A)
Adres
Kadınlar Denizi Mah.
Telefon
614 35 13

DOLMA PANSİYON
Adres
Cumhuriyet Mh. K.Kırhan Sk. No:16
Telefon
614 23 76

FLAMİNGO PANSİYON
Adres
Kaleiçi Mh. Bozkurt Sk. No:25
Telefon
614 59 36


tatil köyleri

CLUB MED TATİL KÖYÜ
Adres
Aslanburnu Mevkii
Telefon
622 16 57

KUŞTUR TATİL KÖYÜ
Adres
31'ler Mevkii
Telefon
618 13 10 (4)

MERİT SUNSET TATİL KÖYÜ
Adres
Gazibeğendi Mevkii
Telefon
618 10 20

ALIŞVERİŞ

Kuşadası daha önceden de söylediğimiz gibi küçük bir tatil kasabasından çok her aradığınızı kolayca bulabileceğiniz imkanlara sahip bir şehir. Kuşadası'nda her türlü alışveriş imkanı bulunmakta. Merkezindeki alışveriş mağazaları, süpermarketler, yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarını karşılayan bölgeye özgü eşyaların satıldığı hediyelik eşya dükkanları, halıcılar ve kuyumcular burada bolca bulunmaktadır.

Sevdiklerinize yada kendinize alabileceğiniz küçük hatıra eşyalarını veya hediyelikleri bu dükkanlardan temin edebilirsiniz.

GÜVERCİNADA

Şehrin merkezinde yer alan ada, Kuşadası iskelesi yapılırkebir mendirek ile karaya bağlantısı sağlanmıştır. Üzerinde sarp kayalar üzerine inşa edilmiş bir Bizans kalesi bulunmaktadır. Surlar 2,5 m. Yüksekliğinde adayı çepeçevre kuşatırlar. Şehre bakan yönünde biri silindirik, diğeri de altıgen iki kule arasında yuvarlak kemerli bir kapısı vardır. Bu kapının üzerinde olması gereken yazıt yerinden alınmış, altıgen burcun yanına konulmuştur. Kalenin ortasında bulunan kare biçimindeki büyük kule aynı zamanda depo olarak kullanılmıştır. Güneydeki sivri kemerli bir kapıdan içerisine girilen kulenin ikinci katında top ve tüfek mazgalları açılmıştır.
19.yy da Mora ayaklanması 1834 sırasında Osmanlılar tarafından, adalardan gelebilecek saldırılara karşı ileri uç karakolu olarak kullanılmıştır.
Bugün Kuşadası'nın en önemli sembolü olarak nitelendirilen Güvercin Ada muhteşem gün batımı manzaraları ve tarihi atmosferiyle yabancı turistlerin olduğu kadar yerli turistlerin de gözdesi olan bir mekandır.

PLAJLAR

Ege’nin en güzel koyuna sahip olan Kuşadası’nda iki tane mavi bayraklı plajı bulunmakta Milli Park bölgesindeki Dilekyarım adası ve Çamlimanı.

Kuşadası’nın plajlarıda size bütün su sporlarını yapabilme olanağını sunuyor.Kuştur Plajı’nda su kayağı, rüzgar sörfü ve parasailing yapabilirsiniz. Eğer sessiz sakin bir plajda yüzmek istiyorsanız Pigeon Adası’nın yani Kale'nin olduğu noktadaki plajında denizin ve doğanın tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Şehir plajı, Yalçınburnu Plajı, Tusan Plajı, Uzun Plaj, Altın Sahil, Gümüş Plajı,Cennet Plajı, Aşk Sahili, Kadınlar Denizi ve daha sayamadığız bir çok plajlarda Ege’nin berrak denizinde yüzebilir ve bütün su sporlarını yapabilirsiniz.

ULAŞIM

Hava
İzmir Adnan Menderes Uluslararası Havalimanı Kuşadası'na 70km. mesafededir. Yeni açılan Aydın otobanına girerek 45 dakikada Kuşadasına ulaşabilirsiniz.

Kara
Tüm büyük şehirlerden doğrudan otobüs bağlantısı bulunmaktadır. İzmir'den her saat başı kalkan Kuşadası otobüslerine binebilirsiniz.

Deniz
İstanbul'dan İzmir feribotu ile İzmir'e gidebilirsiniz. Avrupa limanlarından gemi ile Kuşadası limanına onlarca gemi gelmektedir. Kuşadası'ndan, Yunan Samos Adasına Feribot bulunmaktadır. Genellikle günde 2 kez akşam ve sabah olmak üzere kalkar.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Kuşadasına tatile gidince kendinizi sadece güneş, kum ve deniz ile sınırlandırmayın.

Bu yörede inanılmaz sayıda tarihi ören yeri mevcuttur. Biraz sayıca fazla gelebilir size ama ilk etapta hemen şu isimleri zikredebiliriz. Nereye gidecekseniz kararı siz verin.

Selçuk
Efes Antik Şehri, Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı, Aziz Yahya Kilisesi, İsa Bey Cami ve Efes Müzesi ( Tüm bunlar Selçuk kenti içinde ya da çevresindedir.)

Çamlık
Selçuk - Ortaklar - Aydın karayolu üzerinde olan bu minik köyde Türkiye'nin en güzel Tren Müzesinin mevcut olduğunu biliyor muydunuz?

Söke
Bu şirin Ege kasabasını 15 km kadar geçince ( Söke Kuşadasına 20 dakika mesafededir ) Türkiye'nin en güzel ören yerlerinden biri karşınıza çıkacak:

PRIENE
Arabanızla belli bir noktaya kadar çıkıp ( Bilet Gişesi ) yolun geri kalanını yürümek zorundasınız. Ama emin olun değecektir. Dünyanın 7 Harikasından biri olan Halikarnas Mozelesinin de mimarı olan Pytheos'un eseri Atina Tapınağı tüm ihtişamıyla sizleri beklemektedir bu tarihi kentin göbeğinde. Büyük İskender M.Ö 334 yılında bu tapınağı ziyaret etmiş ve kentte konaklamıştır. Bir zamanlar üç yanı deniz ile çevrili olan bu kentten şimdi aşağıya baktığınızda ( Tapınağın güney ucuna gidin ama aman kıyısına pek de yaklaşmayın ) Ege'nin yemyeşil pamuk tarlalarını göreceksiniz. Adını İngilizce'ye de veren ve bu lisanda kıvrım kıvrım kıvrılan anlamına gelen ( meander ) Menderes ırmağı bu güzel yeşil ovaları sulamaktadır. Atina tapınağının tepesinde, o devasa sütun parçalarının üzerinde bir süre oturun. Tarihin fısıltısını dinleyin. Atina Tapınağının yanısıra burada çok hoş bir Yunan tiyatrosu ve Anadoludaki tek kare şeklinde tasarlanmış Bouleuterion yani Meclis Binası da sizleri beklemektedir. Eğer atmosfer ve ören yerini birlikte duyumsamak istiyorsanız Priene'yi görmelisiniz.

MİLET
İşte harika bir ören yeri daha. Priene'yi geçtikten bir 10 km sonra Miletin 10 bin kişilik tiyatrosu önünüze çıkacaktır. Matematik'te Tales teoreminden de bildiğimiz ünlü düşünürün de yaşamış olduğu yer olan Milet kenti de bir zamanlar denizin kıyısındaydı. Menderes ırmağının taşıdığı alüvyonlarla şimdi bir kaç kilometre içerde kalmıştır. Tiyatrosu ve tiyatronun arka kapısından çıkarak erişebileceğiniz ana caddesi görülmeye değer.

DİDİM
Tarihdeki en muhteşem tapınaklardan biri bekliyor sizi. Didim Apollo Tapınağı. Özellikle ruhçuların bir tür Mekkesi sayılan bu yer milattan önce 8. yüzyıldan milattan sonra 4 yüzyıla kadar yapıla gelmiştir. Bir bilet alın ve ziyaret edin. Sütunlara yaklaşınca boyutları başınızı döndürecektir. Belki 3 belki 4 kişi birleşirse ancak kucaklayabilir. Yükseklikleri 20 metredir. Geleceği okuma, haber verebilme deneme/uygulamaları burada günün her saati her dakikasında uygulanmaktaydı. Halk çeşitli sorularına cevabı burada bulmaya çalışmaktaydı. Sorular çok önemli konuları içerebileceği gibi sadece soran kişiyi ilgilendiren, önemsiz soruları da içerebiliyordu. Ören yerinin ortasında duran ve her iki yanda iki tüneli olan bölüm tapınak keşişlerinin soruları cevaplandırdığı kutsal mekana açılır. Kesin gidin ve görün diyoruz.

ŞİRİNCE
Selçuk kasabasını gelince Şirince'ye nasıl gidileceğini sorabilirsiniz. Dağların üzerinden bir yol 20 dakika sonra sizi Şirince'ye getirecektir. Şirince - Selçuk arası 12 km dir. Bu köy'ün özelliği eski bir Rum köyü olmasıdır. Kurtuluş savaşından sonra terkedilmiş ve daha sonra Türkler burada yaşamaya başlamıştır. Şimdiki manzara çok hoş bir Greko-Türk sentezidir. Köy halkı evlerinin güzelliğinden dolayı son 4- 5 yıldır her gün ziyaretlerine gelen turistlere karşı çok naziktir. Turizm Şirince'nin en büyük gelir kaynağı olma yolundadır. Evlerin mimarisine hayran olacaksınız. Halk sizleri evlerine davet eder, satılık iğne oyalarını, şile bezi perdeliklerini, çarşaflarını, çoklukla el yapımı olan tekstil ürünlerini size gösterirler. Köyün orta yeri gerçek bir pazar yeridir. Şaraptan, sızma zeytin yağına, keçi peynirinden kuru incire kadar nefis yiyecekler satılır. Öğle yemeği için köyün bir kaç restoranından birini seçebilirsiniz. Gözleme ve ızgaralar en revaçta olanlardır. Şirince'yi seveceksiniz.

Gezilecek önemli yerler

Efes:
M.Ö. 1000 yıllarında kurulan Efes o dönemin en önemli liman kentidir.Dor istilası üzerine Ege kıyılarına yerleşen İon'lar Efes'e yerleşmişler, daha sonra Lidya egemenliği döneminde şehirlerini geliştirmişlerdir.İon, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarının izleri Efes ve Selçuk'ta bugüne kadar varlıklarını sürdürmüşlerdir. Eski çağ ticaret merkezi olan Efes, bugün Türkiye'ye gelen turistlerin en uğrak yerlerinden birisidir. Efes kalıntıları muhteşemdir. Bu kalıntıların içinde bir tiyatro,jimnastik salonu, banyolar ve kütüphane mevcuttur.


Efes Müzesi:
Efes Müzesi'nin ağırlıklı olarak bir antik kentin eserlerini sergileyen müze olması nedeniyle kronolojik ve tipolojik bir sergileme yerine eserlerin buluntu yerlerine göre sergilenmeleri tercih edilmiştir. Buna göre salonlar Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Sikke ve Hazine Bölümü, Mezar Buluntuları Salonu, Efes Artemisi Salonu, İmparator Kültleri Salonu olarak düzenlenmiştir. Bu salonların yanı sıra müze iç ve orta bahçelerinde çeşitli mimari ve heykeltraşlık eserleri bahçe dekoru içinde ve uyumlu olarak sergilenmektedir. İki büyük Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı, Efes Müzesi'nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazılarıdır.


Meryem Ana Evi:
Diğer adıyla 'Panaya Kapulu' hristiyanların en önemli kutsal yerlerinden birisidir. Uzun yıllardan beri Hıritiyan camiasında Az.Mary'nin(Meryem Ana) ölümü ve mezarı üzerine öne sürülen iki hipotez var idi. Bunlardan biri İsa'nın doğduğu ve öldüğü yer Kudus'tür. İkincisi ve en kuvvetli olan hipotez bu yerin Kudüs değil Efes olduğudur. 1980'de Papa 2.John-Paul burayı hıritiyanların hac yeri ilan etmiş.
Ayrıca Kuşadasın'da Güvercinada,Dilek Ulusal Parkı,Priene Mehmet Paşa
Kervansarayı,Afrodisyas'ı ziyaret etmelisiniz.


Artemis Tapınağı:
Dünyanın yedi harikasından biridir.Antik dünyanın mermerden inşa edilmiş ilk tapınağıdır. Büyüklüğü 105*50 m. Ve ön cephesi diğer Artemis(Ana Tanrıça) tapınakları gibi batıya dönüktür.


İsabey Camii:
1375 yılında Aydınoğullarında İsa Bey tarafından Şamlı Mimar Ali'ye inşaa ettirilmiş olan camii,Turk Sanat Tarihi'nde önemli bir yere sahiptir.


Şirince Köyü:
Kurtuluş Savaşı sonrasında ,1920'lerde Türk-Yunan değiş-tokuşundan kalan tipik Yunan evleriyle köy,Türk-Yunan kültürünün mükemmel bir sentezidir. En güzel örnekleri yerli halkın evlerini ziyaretçilere açmasıyla ortaya çıkmaktadır; birinin arka bahçesinde bir Ortodoks kilisesi bulunmaktadır. Şirince'ye giderseniz dağın tepesine kurulan bu köyde nefis bir manzarayla şarap bahçelerini ve şeftali ağaçlarını görebilirsiniz.

TARİHÇE

Kuşadası parıltılı bir körfezin sahilleri etrafında kurulmuş sevimli bir liman kentidır. Kademe kademe inerek Ege'nin en güzel koyuna hakim olan ilçe, özellikle tatilcilere hizmet vermektedir. Marinası ziyaretçi yatlara ihtiyaç duydukları bütün imkan ve olanakları sağlar. İyi düzenlenmiş otel ve tatil köyleri geniş türde konaklama sunar. Özellikle İngiliz ve Alman turistler arasında çok revaçtadır. Barları ve balık lokantaları ile ünlüdür.

Tarihçesi:
Kuşadası turistik bir bölge olmasının yanı sıra bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik çağ yazarlarına göre M.Ö 1000 yıllarında kurulan Efes, hıristiyan alemi için kutsal bir yer olan Meryem Ana Evi ve bir çok tarihi eseri burada görmeniz mümkündür.

Kuşadası'nın ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinmemekte ise de, Kuşadası yakınında Yılancı Burnu denilen yerde, Efes'e bağlı "Neopolis" ismi ile İyonlar tarafından kurulduğu sanılmaktadır.

Şehir daha önce, Pilav Dağının eteklerinde, "Andız Kulesi" denilen yerde kurulmuştur. Bir müddet sonra Bizanslılara ait olan bu kıyılara Venedik ve Cenevizliler, ekonomik bakımdan egemen olmuşlardır.Ulaşım güçlükleri nedeni ile Kuşadası; Andızkulesi mevkiinden alınarak bugünkü yerinde "SCALANOVA" (Yeni iskele) ismi ile kurulmuştur.

Kuşadası'nın adını verdiği Kuşadası Körfezi ve yakın çevresi ilk çağlardan bu yana çeşitli uygarlıkları barındırmış sanat ve kültür merkezleri ile bilinmektedir.

M.Ö. 3000 yıllarında Lelegler, M.Ö. ll. Yüzyılda Aeolyalılar, M.Ö. 9. Yüzyılda İonlar bölgede hakim olmuşlardır. Büyükmenderes ve Gediz ırmakları arasında kalan alan antik çağlarda "İonya" adını alır. Tüccar ve denizci olan İonlar denizaşırı ticaretle kısa zamanda zenginleşmişler ve üstün politik güce sahip olmuşlardır. Tarihte "İon Kolonileri" adını alan 12 şehir kurmuşlardır.M.Ö. 7. yy'da başkentleri Sardes olan Lidyalılar yöreye hakim olmuşlardır.

M.Ö. 546'da başlayan Pers hakimiyeti M.Ö. 334'de Makedonyalı Büyük İskender'in tüm Anadolu'yu ele geçirmesine kadar devam eder. Bundan sonra Anadolu'da Yunan Medeniyeti ile yerli Anadolu Medeniyetinin sentezi olarak yepyeni bir çağ, yepyeni bir sanat ve kültür anlayışı hakim olur ve Hellenistik Çağ adı ile anılır. Efes, Milet, Priene, Didyma bu devrin en ünlü şehirleridir.

M.Ö. 2.yy.'da Romalılar yöreye egemen olurlar. Hristiyanlığın ilk yıllarında, Meryem Ana'nın havarilerinden St. Jean ile Efes'e gelip yerieşmesiyle burası bir dini merkez haline gelir. Miletos da Hristiyanlık Çağında Piskoposluk merkezidir. Bizans Çağında "Ania" adı ile anılır. Kuşadası Ortaçağda korsanlar tarafından kullanılan bir liman olmuştur. 15.yy.'da Venedikliler ve Cenevizliler zamanında şehir "Scala Nova" adını alır. 1186'da ll. Kılıç Aslan'ın bölgeyi Selçuk Devletine katmasıyla Türk egemenliği başlar. Bölge, bu devirde kervan yollarının Ege'ye açılan bir ihraç kapısı olmuştur.

Selçuklu Devletinin yıkılmasından sonra bölgede Beylikler devri başlar. Bir süre Aydınoğulları hakim olur. 15. yy. ortalarında Osmanlıların egemenliğine girer.


Kuşadası, 1413 yılında 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Bu tarihten sonra , şehir tamamiyle Türklerin elinde kalmış ve Türklerin yaptığı eserlerle dolmaya başlamıştır. Bunlardan bugünkü Kervansaray ve Kuşadası'nı çeviren surlar , Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Surlarla çevrili şehre o zaman ancak üç kapıdan girilmekteydi. Bu kapılardan bir tanesi, Barbaros Hayrettin Paşa Caddesi ile Kahramanlar Caddesini birbirinden ayırmakta ve üst kısmı bugün İlçe Pasaport Amirliği olarak kullanılmaktadır. Diğer kapılar bugün mevcut değildir.

Küçükada, Bizanslılar için kıyıları koruyan bir ileri karakol idi. Venedikliler ve Osmanlılar tarafından şehir için önemli bir askeri üs görevini yapan Güvercinada, 1834 yılında esaslı bir imar görmüş, ünlü kalesi yapılmıştır. "Kuşadası" adı bu kaleden gelmektedir.

1954 yılına kadar İzmir İlinin bir ilçesi iken , bu tarihten sonra Aydın iline bağlanmış ve büyük bir gelişim göstermiştir.